maandag 4 april 2011

Andere manier van woning zoeken geeft meer rust

Woningmarkt
Iedereen ziet en merkt dat de woningmarkt is veranderd. Wat er vooral is veranderd is het vertrouwen van de (woon)consument. We denken dat we niets meer kunnen lenen, we denken dat de rente omhoog gaat, we denken dat de overdrachtsbelasting misschien verdwijnt, we denken in sommige gevallen dat het bij de werkgever mis gaat, we denken dat onze woonlasten ineens hoger worden dan begroot.

We denken, we denken, we denken.

Hypotheken
Ja, er gaat het een en ander veranderen op het gebied van hypotheken. Veel van die veranderingen werden al lang door de hypotheekverstrekkers gehanteerd.
Je kon al langer niet meer alles aflossingsvrij lenen, het totale te lenen bedrag was altijd al 125% van de executiewaarde (en dat is soms nog minder dan 110% van de koopsom).
En op termijn zullen alle hypotheken niet meer voor belastingaftrek in aanmerking komen.

Maar vadertje staat weet ook wel dat hij niet in 1 keer alles in het honderd kan laten lopen, want dat is vooral helemaal niet goed voor de staatskas.

Daarom het goede nieuws:
Veranderingen op hypotheekgebied gaan geleidelijk en veel veranderingen zijn al lang ingezet.

Geen risico's als je het goed doet
Blijven er dan nog risico's?
Niet als je het goed doet. Ga eens uit van je eigen verstand. Hebben we bij al die rare geldconstructies in ons achterhoofd niet gedacht: " Waar doen ze 't van?" en "Hoe is het mogelijk?"
Zorg er dus voor dat je een lening aangaat waarbij je eigen verstand ook zegt dat het klopt. En ik beloof je, daar hoef je niet voor te kunnen rekenen.
Het is een soort onderbuikgevoel dat in ieder mens zit ingebakken. Als je daar goed op let weet je gewoon of je goed zit of niet.

Woning zoeken met verstand
Hoe moet je dan naar een woning zoeken?
Er is maar 1 instrument en dat is kijken of (laten) uitrekenen hoeveel je voor je woonwensen kunt en wilt missen.
Als je dat weet, weet je hoeveel je kan lenen en als je weet hoeveel je kan lenen weet je wat voor huis je kan kopen.

Is het zo makkelijk?
Ja. Moeilijker is het in ieder geval niet.

Niet alles alleen doen
Maar je moet je wel laten helpen. Gewoon door een goede onafhankelijke adviseur op het gebied van hypotheken of financiƫle planning.
Ga je scheiden, stap dan naar een erkend financieel echtscheidingsadviseur.

Tel uit wat de nieuwe woning kost, hou rekening met de kosten koper en daar bovenop ook nog de kosten die je kwijt bent om te verhuizen, de woning naar je wensen te maken en eventueel uit te bouwen.
Om het allemaal niet te duur te maken zoek je eerst naar een woning die zoveel mogelijk aan je wensen voldoet.
Lukt dat niet en moet je een woning zoeken die minder aan je wensen voldoet, dan moet die dus ook goedkoper zijn dan waar je oorspronkelijk naar zocht omdat je meer aanpassingskosten zult maken.

Het eigen huis
Heb je zelf nog een huis te verkopen?
Daarvan heb je de overwaarde nodig.
Denk dan niet dat je de hoofdprijs krijgt, maar ga voor je rekenmodel eens een procent of 20 onder de prijzen die je op Funda ziet zitten.

ACTIE!
En koop dan dat huis! Spreek daarbij ruime voorwaarden af, zodat je zelf ook nog de tijd hebt om je eigen huis te verkopen.

Nu is namelijk de tijd om voor een hele schappelijke prijs een leuk huis te kopen.
Wanneer je niet de uitersten opzoekt komt het allemaal goed, hou je ruimte voor een tegenvallertje en koop en verkoop je leuk zonder problemen.

Het spreekwoord "Wie te diep in de kan kijkt........." is ook bij het kopen van een woning maar al te waar.

De huizenmarkt is gezond, prijzen zijn prima, aanbod voldoende, dus neem die stap!

Informatieadressen
Voor degelijk financieringsadsvies adviseer ik je Mirjam Evers van Hypotheekdesk Oss.

Voor meer informatie over woningen en de woningmarkt neem je gewoon contact op met ons kantoor in Oss of Veghel. Of kijk je op de site

Geen opmerkingen:

Een reactie posten