maandag 7 februari 2011

Voorstel banken aan minister: Helft hypotheek moet afgelost

03 FEBRUARI 2011 (via NVM)

Bij nieuwe hypotheken moeten huizenkopers minimaal 50 procent van de aankoopwaarde van de woning in dertig jaar aflossen.

Dat aflossen kan ook door in dertig jaar minimaal de helft van de woningwaarde bij elkaar te sparen, zo staat in Het Financieele Dagblad.

Dit is het voorstel dat de Nederlandse banken en verzekeraars indienen bij minister De Jager van Financiƫn. Het is een alternatief voor de in hun ogen veel te zware ingrepen die de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) voorstelt.

De AFM wil de hogere tophypotheken sterk aan banden leggen. Bij deze hypotheken is het hypotheekbedrag hoger dan de aankoopprijs van de woning. In het AFM-voorstel mogen huizenkopers niet meer lenen dan 112 procent van de aankoopprijs van de woning. Dat bedrag moeten zij bovendien in zeven jaar terugbrengen tot 100 procent van de aankoopprijs.

Huizenkopers moeten in het AFM-plan in de eerste zeven jaar aanmerkelijk meer aflossen dan in het voorstel van banken en verzekeraars. De maandlasten zijn dan fors hoger. De banken vrezen dat zo de ingezakte woningmarkt nog verder op slot wordt gezet.

In het bankenplan wordt zekergesteld dat aan het einde van de looptijd van dertig jaar de hypotheek tot de helft van de aankoopwaarde is afgelost of kan worden afgelost met spaargeld. In het AFM-voorstel is dat onzeker. De banken conformeren zich in hun alternatieve voorstel wel aan de hypotheekgrens van 112 procent.

Als De Jager toch besluit het AFM-voorstel door te zetten, zullen de banken er niet op aandringen dit in hun gedragscode te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten