vrijdag 25 februari 2011

Vereniging Eigen Huis waarschuwt over erfpachtconstructie

17-02-2011

Nederlandse banken weigeren sinds een jaar hypotheken te verstrekken op woningen die op de grond van een andere particuliere eigenaar staan.
De bewoner kan hierdoor zijn huis niet meer verkopen of verbouwen en wordt ernstig gedupeerd. In een brief dringt de Vereniging Eigen Huis (VEH) er bij minister van Financiƫn De Jager op aan om in te grijpen en zich actief in te zetten voor een oplossing.

Er zijn in Nederland tienduizenden woningen met een dergelijke erfpacht en alleen al in Amsterdam hebben duizenden huishoudens hiermee te maken. Bij particuliere erfpacht is de bewoner wel eigenaar van het huis, maar is de grond eronder van een particuliere partij en niet – zoals gebruikelijk bij erfpacht – in handen van de gemeente of een woningcorporatie.

Ook in onze regio worden sommige nieuwbouwwoningen of bestaande woningen met deze constructie verkocht.

Tot voor kort werkten banken gewoon mee aan de financiering van een woning op particuliere erfpacht. Totdat zij vorig jaar vrijwel allemaal besloten daarmee op te houden. Hiermee brengen zij de eigenaar in een onmogelijke situatie, zo stelt VEH. De woning is vrijwel onverkoopbaar, omdat geen koper nog een nieuwe hypotheek krijgt voor zo'n huis. Tienduizenden huishoudens in Nederland zitten daardoor, vaak nog onwetend, vast in hun huidige woning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten