maandag 20 december 2010

Vooruitzichten voor eurozone positief

Waar het er voor Amerika donker uitziet op de woningmarkt, is de stemming voor de eurozone juist positief. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een ‘voorzichtig optimistisch' rapport over de woningmarkt in de eurozone gepubliceerd.

De gemiddelde woningprijzen stijgen en kopers hebben minder moeite een hypotheek af te sluiten, zo staat in het rapport. Tussen de zestien landen van de eurozone bestaan er echter wel grote verschillen. Finland, Belgiƫ en Frankrijk doen het goed: de prijzen stegen daar met percentages tussen de 6 en de 10 op jaarbasis. In Nederland daalden de prijzen met 5 procent, Ierland kende met -17 procent de grootste daling.
In de hele eurozone zijn de prijzen van koopwoningen nog altijd relatief hoog, vergeleken met de kosten voor huren. De koopprijzen zijn de afgelopen jaren ook meer opgelopen dan de huurprijzen.

Nederland: meer vertrouwen kopers
Overigens keert in Nederland het kopersvertrouwen weer langzaam terug, zo blijkt uit doorlopend onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De verwachting van de vereniging is mede gebaseerd op het lage niveau van hypotheekrente en de al opgetreden prijsdalingen, waardoor woningen beter betaalbaar geworden. Ook het veiligstellen van de hypotheekrenteaftrek door het nieuwe kabinet is een belangrijke factor voor het vertrouwen in de woningmarkt. De Eigen Huis Marktindicator, die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, is vooral de laatste drie maanden flink gestegen: hij klom met 5 punten naar een stand van 79; de sterkste stijging in twee jaar. Bij een stand van 100 punten zijn evenveel mensen positief als negatief gestemd over de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis verwacht dat de opwaartse trend van het consumentenvertrouwen zal doorzetten.

Interesse voor koopwoning nog steeds groot
Uit het onderzoek blijkt ook dat 48 procent van de ondervraagden er over denkt om in de komende twee jaar te verhuizen: 13 procent is daar zeker over, 35 procent overweegt het. Van de mensen die willen verhuizen, wil bijna de helft (48 procent) een koopwoning.

Bron: Vastgoed, VEH, www.rtl.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten