vrijdag 8 oktober 2010

Herstel woningmarkt laat op zich wachten

Koper nauwelijks bewust van sterk verbeterde betaalbaarheid

Nieuwegein, 7 oktober
Het verwachte herstel op de woningmarkt zet nog niet door. In het afgelopen kwartaal werden door NVM-makelaars 21.605 woningen verkocht, een daling van 13% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010. De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedroeg 233 duizend euro, een daling van 1,3%. Hiermee zakken de prijzen, ondanks een opgaande lijn in de eerste helft van dit jaar, weer tot het niveau van 2009. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt over het derde kwartaal van 2010, die vandaag is gepresenteerd*.
* De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft, zijn voorlopig
Traditiegetrouw ligt het aantal verkopen in het derde kwartaal circa 4,5% lager dan in het voorgaande, met name vanwege de vakantieperiode. Met 13% minder verkopen is het afgelopen kwartaal echter ronduit slecht. NVM-makelaars waren goed voor 21.605 van de in totaal 28.500 verkochte woningen. Met name in het goedkopere segment (appartementen, tussenwoningen) werd duidelijk minder verkocht. Appartementen werden 14,9% minder verkocht, tussenwoningen 16,5% minder. Vrijstaande woningen wisselden net zo veel van eigenaar als het kwartaal ervoor. Hierbij moet wel worden aangetekend dat het gaat om landelijke cijfers. De regionale verschillen zijn groot.

Onze regio.
In de regio's Oss en Uden-Veghel zien we ongeveer dezelfde cijfers. Ca. 20-30% minder verkochte woningen tegen dalende prijzen (-5% tot-7%). Wel lijkt het dat de tijd dat verkochte woningen te koop hebben gestaan iets daalt. De voorraden nemen wel toe en veel al langer te koop staande woningen blijven staan.

Kopers hebben goede kansen
De markt blijft een kopersmarkt. Kopers hebben een zeer goede kans om een woning tegen een mooie prijs te kopen. De Open Huizendag van 9 oktober, met landelijk meer dan 45.000 open huizen wordt dan ook, merken wij uit reacties, een dag waarop volop potentiƫle kopers de markt zeer serieus zullen verkennen. En gelijk hebben ze. Met de lage rente en de scherpe woningprijzen van nu zijn er uitstekende mogelijkheden om een leuke aankoop te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten